fbpx

A KURZUS ELŐADÓINAK BEMUTATÁSA:

Két, a közelmúltban nyugdíjba vonult, de még a pedagógiában aktívan közreműködő tapasztalt pedagógust szeretnénk felkérni a tanfolyam vezetésére.

Nevezettek Oravecz Márta (1-2. osztály) és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes (3-4. osztály). Mindketten a nagymúltú és az eredményes matematikatanításáról híres Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskolában tanítottak alsó tagozatos gyerekeket. Vezetőtanítói feladatuk volt a felnőtt pedagógus továbbképzés és e mellett főiskolai hallgatók tanítási gyakorlatának vezetése. Több akkreditált tanfolyamot is vezettek, ezek közül a 120 órás „Útjelző a matematika tanításában 1-4 osztályos tanítók számára” hallgatóinak száma volt a legjelentősebb. A tanfolyam sikerére jellemző, hogy  2000 – től hasonló tanfolyam megtartását kérték a finn kollégák Finnország több területén (Helsinki, Jyväskylä, Rovanniemi, Polvijarviban és Hammenlinna, Espoo, Joensu, Tornio) egyetemeken, iskolákban otthont adva a továbbképzésnek.

2002-től a Kétoldalú TÉT Együttműködés finn-magyar projekt vezetőiként tevékenykedtek. A projekt témája a magyar szempontú matematikatanítás volt. A megvalósítás során kölcsönös iskolalátogatások, szakmai konzultációk folytak, több publikáció és internetes weblap (SOLMU) készült. 10 év után a finn pedagógusok már önállóan is kialakították a helyi továbbképzéseiket.  C. Neményi – Oravecz – Wéber- Káldi matematika könyveket, munkafüzeteket együttműködve a szerzőkkel adaptálták, a finn kiadások elérhetők iskoláikban, s egyre népszerűbbek.

          2012-ben Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes felkérést kaptak Matematika tantárgypedagógiai alapképző tanegység tartására az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karáról. Izgalmas feladat volt 250 hallgató számára előadni a matematikáról úgy, hogy lássák a hallgatók, az unt, utált matek lehet szerethető tantárgy, csak éppen nem értelmetlen gyakorlással kell helyettesíteni az értő tanulást.

Számtalan továbbképzésen vettek részt. 2005-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai-Pszichológiai Kara Tehetséggondozó szakértői szakirányú képzésén szakvizsgát tettek. Szakdolgozatukat az alsós matematikatanításról írták, s az ELTE Trefort Kiadó gondozásában meg is jelent.

Az évek során számos publikációjuk jelent meg matematika, környezetismeret és fogalmazás tanítás témakörében. Írtak tankönyveket (matematika, környezetismeret). Sok videó felvétel készült az általuk tartott tanfolyamokról, illetve a minta tanórákról. Publikációik közül nagy érdeklődést váltottak ki interaktív tananyagaik (Balázs-Diák Kft. 2009-11.) Magyarországon, Finnországban, a környező országokban, angol, illetve spanyol nyelvterületen is jelentek meg publikációik.

Mind a két pedagógus munkáját elismerte a szakma. Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes 1988-ban Miniszteri dicséretet, 2008-ban Fazekasért Emlékérmet és 2010-ben Karácsony Sándor-díjat kapott. Oravecz Márta 1998-ban a Bolyai János Matematikai Társulat Beke Manó-emlékdíját, 2010-ben Karácsony Sándor-díjat és 2015-ben Varga Tamás-emlékdíjat vehetett át.

Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes 2014-től mesterpedagógus lett. Szaktanácsadó Intézményfejlesztései szakterület – Tantárgygondozói szakterület- Tanítói szakterület (SZT 003560)

Jelenleg 2015 óta a tagja a MaTalent1-3 stábjának. Részt vett a negyedik osztályosok tehetségmérő anyagainak kidolgozásában, kipróbálásában.

Oravecz Márta 2017 szeptemberétől egy éven keresztül a NAT Alapdokumentum kidolgozásában vett részt az alsós munkacsoportban. Jelenleg mentorként és fejlesztőpedagógusként dolgozik egy általános iskolában.

Back to top